فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال بیست و نهم شماره 3 (پیاپی 92، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بامداد ریاحی زنجانی* صفحات 185-194

    تست های غربالگری تشخیص داروهای روان گردان در نمونه ادراری می تواند موارد سوء مصرف مواد را شناسایی کند، ایمنی محل کار را ارتقاء دهد، سلامت جامعه را تضمین کند و در مانیتورینگ دارو درمانی نقش بسیار مهمی را ایفا کند. البته برای تفسیر صحیح نتایج حاصل از این تست ها باید از اصول روش های آزمایش، کینتیک داروها و علل مختلف ایجاد نتایج کاذب آگاهی کامل داشت. از مزایای بهره گیری از تست های غربالگری مبتنی بر تکنیک ایمونواسی می توان به حساسیت بالای آن ها در تشخیص مواد روان گردان و نحوه انجام سریع و ساده آن ها و ارزان بودن هزینه آن ها اشاره کرد؛ به طوری که در تمام دستورالعمل های معتبر این حوزه استفاده از آن ها همیشه در خط اول برای غربالگری دارویی ادراری توصیه می شود. این روش به طور نسبتا قابل اعتمادی و با حساسیت بالا داروهای سوء مصرف معمولی مانند مواد افیونی، آمفتامین/متامفتامین، کوکایین، کانابینوییدها، فن سیکلیدین، باربیتورات ها و بنزودیازپین ها را شناسایی می کند. اگر چه تکنیک ایمونواسی به حضور داروها/متابولیت های دارو حساس است و ویژگی نسبتا بالایی دارد، اما ممکن است در برخی موارد نتایج منفی و مثبت کاذب ایجاد شود. توجه دقیق به روش های جمع آوری صحیح نمونه و انجام تست های تعیین صحت ماهیت نمونه ادرار می تواند طیف وسیعی از تلاش های سوء مصرف کنندگان برای تولید نتایج آزمایش منفی/مثبت کاذب را شناسایی کند. در نهایت نتایج غیرمنتظره آزمایش مثبت باید با روش تاییدی مانند کروماتوگرافی گازی/ طیف سنجی جرمی بررسی شود.

    کلیدواژگان: تست های غربالگری ادراری، تکنیک ایمونواسی، سوء مصرف مواد مخدر، نتایج کاذب
  • محمد افشار قوچانی، محجوبه گلدانی مقدم*، پوریا مهذب ترابی صفحات 195-206
    زمینه و هدف

    استفاده از دهان شویه های حاوی ترکیبات گیاهی می تواند روند ترمیم زخم های مخاط دهان را بهبود بخشد. لذا هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر عصاره آبی برگ گیاه (M. neglecta)  Malva neglectaو (M. sylvestris) Malva sylvestris بر روند ترمیم مخاط دهان با دهان شویه های رایج بود.

    روش تحقیق: 

    در این کارآزمایی آزمایشگاهی، در گونه 36 رت نژاد ویستار توسط تیغ بیستوری زخمی به عمق فاسیای سطحی و طول 5 میلی متر ایجاد شد. سپس شست و شوی دهان 3 بار در روز توسط دهان شویه های کلرهگزیدین 0/2%، دهان شویه 10% M. neglecta، دهان شویه 10% M. sylvestris و نرمال سالین در 4 گروه مطالعاتی انجام شد. سه موش از هر گروه به طور تصادفی انتخاب شده و در روز های 4، 7 و 10 از محل زخم نمونه برداری صورت گرفت و میزان رشته های کلاژن، سلول های فیبروبلاست، سلول های التهابی و روند ترمیم زخم توسط میکروسکوپ نوری اندازه گیری شد. داده های حاصل از این مطالعه با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 19) و آزمون ANOVA و تست تعقیبی Tukey برای مقایسه بین گروهی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    گروه های درمان شده با M. neglecta وM. sylvestris  بهترین روند ترمیم را از نظر بالینی، میکروسکوپی وآماری داشتند. تعداد سلول های التهابی کمتر و تعداد فیبروبلاست و تراکم کلاژن در این گروه ها بیشتر بود (001/0<p).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش شاید بتوان از این گیاهان جهت تسریع در ترمیم زخم های دهانی در ترکیب دهان شویه استفاده کرد. مطالعات بیشتری در این زمینه لازم است.

    کلیدواژگان: Chlorhexidine، Malva neglecta، Malva nylvestris، مخاط دهان، ترمیم زخم
  • حلیمه عجم، مریم طهرانی پور*، فرحناز مولوی صفحات 207-217
    زمینه و هدف

    استامینوفن یک داروی متداول ضد درد و ضد تب است که در دوزهای بالا منجر به نکروز کبدی و کلیوی در انسان و حیوان می گردد. گیاهPhlomis cancellata ، از خانواده نعناییان، دارای خواص آنتی اکسیدانی است. در تحقیق حاضر، اثر محافظت کبدی عصاره هیدروالکلی Phlomis cancellata در مسمومیت کبدی ناشی از استامینوفن در رت بررسی شده است.

    روش تحقیق: 

    در این مطالعه 36 رت نر، در 6 گروه 6 تایی شامل: گروه کنترل، گروه کنترل منفی، گروه کنترل مثبت (دریافت کننده سیلیمارین با دوز mg/kg 200). به تمام گروه ها به جز کنترل، استامینوفن با دوز 400  میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن داده شدو گروه های درمان 1، 2 و 3 به ترتیب (دوز های mg/kg 200، 500 و 1000) از عصاره هیدروالکلی Phlomis cancellata را دریافت کردند. پس از 24 ساعت، تمام رت ها بی هوش شده و از قلب جهت ارزیابی آلبومین و بیلی روبین و آنزیم های کبدی (ALP، AST و ALT) خون گیری شد. بخشی از کبد جهت مطالعات بافتی نمونه برداری شد. نتایج با استفاده از نرم افزار Minitab نسخه16 آنالیز شدند. داده ها با آزمون ANOVA one- way و آزمون تعقیبی توکی با یکدیگر مقایسه شدند.

    یافته ها:

     بر اساس نتایج، در گروه های درمان و کنترل مثبت میزان آنزیم های کبدی نسبت به گروه کنترل منفی کاهش معنی داری داشته است  (0/001>P). از نظر هیستوپاتولوژیک نیز، نکروز و ارتشاح لنفوسیتی در گروه های دریافت کننده عصاره  Phlomis cancellata و گروه سیلیمارین کاهش یافته بود.

    نتیجه گیری:

     عصاره هیدروالکلی Phlomis cancellata در بهبود مسمومیت حاد کبدی ناشی از استامینوفن نقش محافظتی دارد.

    کلیدواژگان: استامینوفن، آنتی اکسیدان، مسمومیت کبدی، Phlomis cancellata
  • فرزانه جاسبی نیا، مجید حسن پورعزتی* صفحات 218-228
    زمینه و هدف

    فیبرومیالژیا (FM) یک سندرم درد مزمن متاثر از عملکرد هیپوکامپ است. محیط شرطی شده با سلول های بنیادی مزانشیمی (MSC-CMs) پتانسیل های آنتی اکسیدانی و محافظت کننده عصبی در درمان بیماری ها مختلف از خود نشان داده است. هدف ما بررسی اثربخشیMSC-CMs  بر درمان FM حرارتی ناشی از رزرپین و ارزیابی تغییرات غلظت فاکتور نکروز تومور آلفا (TNF-α) در هیپوکامپ موش های صحرایی در این شرایط بود.

    روش تحقیق: 

    این یک مطالعه تجربی است که بر روی 42 موش صحرایی  نر نژاد ویستار با وزن 180 تا 220 گرم انجام شد. حیوانات در گروه های FM رزرپین (1 میلی گرم/کیلوگرم) و در دیگر گروه ها نرمال سالین، را بصورت زیر جلدی یک بار در روز به مدت 3 روز متوالی دریافت کردند. سپس، موش ها  MSC-CM (0/3 و 0/5 میلی گرم/ میلی لیتر محتوای پروتیین، داخل صفاقی) را هفته ای یک بار به مدت سه هفته دریافت کردند. آستانه درد حرارتی موش ها توسط آزمون های پس کشیدن دم و صفحه داغ در ابتدا و انتهای آزمایشات ارزیابی شد. غلظت TNF-α در هیپوکامپ توسط کیت الایزا در پایان دوره آزمایشی تعیین شد.

    یافته ها: 

    آستانه درد حرارتی موش های صحرایی  در گروه FM نسبت به گروه کنترل به طور معنی دار (0/01>P) در هر دو آزمون کاهش یافت. یک افزایش معنی دار (0/01>P) در سطح TNF-α هیپوکامپ موش ها در گروه FM در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد. علیرغم تاثیر محیط کشت تازه و شرطی بر موش ها کنترل، درمان با MSC-CMs سبب کاهش معنی دار درد القا شده توسط رزرپین و غلظت TNF-α هیپوکامپی شد.

    نتیجه گیری: 

    درمان با MSC-CMs توانست درد حرارتی در مدل فیبرومیالژیا موش های صحرایی القا شده توسط رزرپین را از طریق کاهش غلظت TNF-α  در هیپوکامپ کنترل کند.

    کلیدواژگان: محیط کشت، هیپوکمپ، التهاب، سلول های بنیادی مزانشیمی، درد، رزرپین
  • مینا جعفری، صدیقه حسین پور دلاور*، حسن صفی خانی، معصومه عزیزی صفحات 229-240
    زمینه و هدف

    فعالیت ورزشی و تغذیه مناسب دو عامل موثر بر بهبود سیستم ایمنی در  افراد سالمند می باشد. هدف مطالعه حاضر اثر هشت هفته تمرین تناوبی شدید (HIIT) و تداومی کم شدت (LICT) همراه با بهار نارنج (CA) بر عامل نکروز دهنده تومور آلفا (TNF-α) و اینترلوکین-6 (IL-6) در بافت عضله نعلی موش های صحرایی ماده سالمند بود.

    روش تحقیق: 

    42 سر موش صحرایی ماده سالمند به گروه های (1) کنترل، (2) تمرینات تداومی با شدت پایین، (3) تمرین تناوبی شدید، (4) تمرین تداومی کم شدت+بهار نارنج، (5) تمرین تناوبی شدید+بهار نارنج، (6) بهار نارنج و (7) گروه شم (نرمال سالین) (Sham) تقسیم شدند. در مدت هشت هفته تمرینات تناوبی شدید با شدت 85-90 درصد حداکثر سرعت دویدن و تمرینات تداومی کم شدت با شدت 65 درصد حداکثر سرعت دویدن به میزان پنج جلسه در هفته انجام شد و  عصاره بهار نارنج به میزان روزانه mg/kg/day 300 به صورت داخل صفاقی تزریق شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه همراه با آزمون تعقیبی توکی استفاده شد (05/≥P).

    یافته ها: 

    مقادیر TNF-α در گروه های تداومی کم شدت (0/001=P)، تناوبی شدید+عصاره (0/004=P) و تداومی کم شدت+عصاره (0/007=P) به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود؛ در گروه تداومی کم شدت به طور معنی داری کمتر از گروه های عصاره (0/001=P)، تناوبی شدید (0/001=P)، تداومی کم شدت+عصاره (0/02=P)، تناوبی شدید+عصاره (0/014=P) بود؛ همچنین در گروه های تداومی کم شدت+عصاره (0/007=P) و تناوبی شدید + عصاره (0/011=P) کمتر از گروه تناوبی شدید بود. مقادیر IL-6 در گروه تناوبی شدید+عصاره به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود (0/02=P).

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد تمرین (تناوبی و تداومی) همراه با مصرف عصاره بهار نارنج نسبت به تمرین تناوبی اثرات مطلوب تری بر TNF-α دارد؛ اما   بررسی ساز و کار شدت و نوع تمرین و همچنین دوزهای مختلف بهار نارنج بر IL-6 نیاز به مطالعات بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: سالمند، بهار نارنج، تمرین، التهاب، عضله نعلی
  • امیر حسین زاده، بهرام عابدی*، لیدا مرادی صفحات 241-251
    زمینه و هدف

    دیازینون یک حشره کش ارگانوفسفره است که سبب استرس اکسیداتیو می شود. با این حال فعالیت بدنی وضعیت آنتی اکسیدانی قلب را بهبود می بخشد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر هشت هفته تمرین تناوبی شدید بر شاخص های استرس اکسیداتو بافت قلب در موش های صحرایی نر مواجهه یافته با دیازینون بود.

    روش تحقیق: 

    در این مطالعه تجربی 24 سر موش صحرایی نر از نژاد اسپراگ-داولی با محدوده وزن 150 تا 200 گرم و میانگین سنی 8 هفته به صورت تصادفی در 3 گروه 8 تایی شامل 1) کنترل (C)، 2) دیازینون (D) 3) تمرین تناوبی شدید و دیازینون (HD) تقسیم شدند. گروه 2 و 3 به مدت 8 هفته برای 5 روز در هفته mg/kg5/1 دیازینون را به صورت درون صفاقی دریافت کردند. تمرین تناوبی شدید با شدت 85% تا 110% VO2max و سرعت m/min 15-45 به مدت 8 هفته انجام شد. پس از 8 هفته سطوح مالون دی الدیید (MDA) و بیان ژن های سوپر اکسید دیسموتاز (SOD) و کاتالاز CAT در بافت قلبی اندازه گیری شد. جهت تجزیه و تحلیل یافته ها از آزمون شاپیرو-ویلک، آنالیز واریانس یک طرفه همراه با آزمون تعقیبی توکی در نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد. همچنین (0/05≥P) به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     دیازینون اثر معناداری بر افزایش MDA (0/001=P) و کاهش  SOD و CAT (0/001=P) در بافت قلب داشت. با این وجود تمرین تناوبی شدید منجر به کاهش MDA (0/001=P) و افزایش شاخص های آنتی اکسیدانی SOD (0/001=P) و CAT (0/01=P) در بافت قلب موش های صحرایی در معرض دیازینون شد.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد تمرین های منظم تناوبی شدید می تواند با کاهش شاخص های استرس اکسیداتیو و افزایش فعالیت های آنتی اکسیدانی در بافت قلب، اثرات محافظتی در برابر آسیب بافت قلبی ناشی از مسمومیت با دیازینون داشته باشد.

    کلیدواژگان: دیازینون، بافت قلب، تمرین تناوبی شدید، استرس اکسیداتیو
  • مهناز دهقانی، مهرداد شریعتی، داوود مقدم نیا* صفحات 252-262
    زمینه و هدف

    ویتامین D دارای فعالیت های آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است. هدف از این پژوهش بررسی اثر محفاظتی ویتامین D بر هورمون های لوتیینی (LH)، محرکه فولیکول (FSH)، تستوسترون و تغییرات بافت بیضه القاشده توسط متوترکسات در موش صحرایی نر بالغ بود.

    روش تحقیق: 

    در این مطالعه تجربی 30 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار با وزن 260-230 گرم  به 6 گروه 5 تایی تقسیم شدند. گروه کنترل: عصاره یا حلالی دریافت نکردند، گروه شاهد: 1 میلی لیتر آب مقطر به عنوان حلال، گروه درمان 1: متوترکسات (5 میلی گرم بر کیلوگرم) (گاواژ)، گروه درمان 2: ویتامینD (IU/kg1000)، گروه درمان 3: متوترکسات (5 میلی گرم بر کیلوگرم) + ویتامینD (IU/kg500)، گروه درمان 4: متوترکسات (5 میلی گرم بر کیلوگرم) + ویتامین D (IU/kg1000). پس از 28 روز تیمار به صورت گاواژ، خون گیری مستقیم از قلب جهت اندازه گیری غلظت سرمی هورمون های LH، FSH و تستوسترون انجام شد. بیضه ها خارج و تغییرات بافتی با رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ایوزین مورد بررسی قرار گرفت. نتایج داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و آزمون آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) و تست تعقیبی Tukey تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    در گروه دریافت کننده متوترکسات نسبت به گروه های کنترل و شاهد سطح هورمون تستوسترون (0/001>P)، تعداد اسپرماتوگونی (0/001>P)، اسپرماتوسیت (0/001>P)، اسپرم (0/001>P) و لایدیگ (0/001>P) کاهش و سطح سرمی FSH (0/001>P) و LH (0/001>P) به صورت معنی داری افزایش یافت. در گروه های دریافت کننده متوترکسات+ ویتامین D، ویتامین D توانست اثرات نامطلوب ایجاد شده توسط متوترکسات را جبران کند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج مطالعه ما نشان داد که ویتامین D توانست هورمون های تستوسترون FSH ، LH و تغییرات بافت بیضه القاشده توسط متوترکسات در موش های صحرایی نر بالغ بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: FSH، LH، متوترکسات، بیضه، تستوسترون، ویتامین D
  • امیر دلشاد*، فرشته سلیمی، مریم اسلامی صفحات 263-274
    زمینه و هدف

    کادمیوم (Cd) یک آلاینده محیطی نفروتوکسیک است و از طرفیmicroRNAs  اخیرا به عنوان نشانگرهای زیستی بالقوه برای تشخیص و آسیب شناسی در بیماری خاص مورد بررسی قرار می گیرند. هدف این مطالعه تعیین اثر محافظتی تمرین هوازی بر تغیرات miR-21 و miR-146-b بافت کلیه القا شده با کلرید کادمیوم در موش های صحرایی نر می باشد.

    روش تحقیق:

     در این مطالعه تجربی از 32 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار بالغ و سالم با دامنه وزنی 30±250 گرم و سن 12 هفته استفاده گردید که به صورت تصادفی در چهار گروه هشت تایی 1- گروه کنترل (I) 2- گروه تمرین (E)، 3- گروه کلرید کادمیوم (C) 4- گروه تمرین + کادمیوم (CE) قرار گرفتند. تمرینات هوازی، 5 جلسه در هفته و به مدت 5 هفته با سرعت 27 متر در دقیقه با شیب صفر که با مدت زمان 16 دقیقه اجرا شد و در طول دوره، موش ها کلرید کادمیوم به صورت گاواژ (روزانه یک دوز سه میلی گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن رقیق شده با آب مقطر به صورت خوراکی) دریافت کردند. (mir-21، mir-146-b) با روش RT-PCR سنجش شد. داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 24 و همچنین آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح معناداری 0/05≥ P بررسی گردید.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد پس از فعالیت بدنی در بیان miR-21 (0/001=P) و  miR-146-b(0/014=P) بین گروه ها تفاوت معنی داری وجود داشت تمرین هوازی منجر به افزایش معنی دار بیان ژن miR-21 و همچنین کاهش معنی دار MiR 146-b، در مقایسه با گروه کنترل  شد.

    نتیجه گیری: 

    مطالعه ما نشان داد که انجام تمرینات ورزشی منظم با شدت متوسط در موش های تیمار شده توسط کادمیوم  موجب تنظیم، microRNA ها مرتبط با سمیت کلیه شد.

    کلیدواژگان: تمرینات هوازی، کلرید کادمیوم، mir-21، mir-146-b، آسیب کلیه، موش صحرایی
  • مجید زارع بیدکی، فرحناز قاسمی، الهه الهیاری، مصطفی اشرفی پور، پوریا محمد پرست طبس، فاطمه نیکومنش* صفحات 275-284
    زمینه و هدف

    گیاه بنه (Pistacia atlantica) از جمله گیاهان دارویی بومی ایران و با خاصیت ضد میکروبی شناخته شده می باشد. لذا هدف از این مطالعه بررسی خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی عصاره آبی برگ درخت بنه بر روی ایزوله های بالینی اشرشیا کلی و کاندیدا آلبیکنس در شرایط آزمایشگاهی می باشد.

    روش تحقیق: 

    در مطالعه آزمایشگاهی حاضر، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی عصاره آبی گیاه بنه بر روی 60 ایزوله اشرشیا کلی و 60 ایزوله کاندیدا آلبیکنس، طبق پروتکل موسسه استاندارد آزمایشگاه و بالین (CLSI) در رنج 125/0-100 میلی گرم / میلی لیتر عصاره انجام شد. سپس داده ها با استفاده از آزمون های نان پارامتریک با نرم افزار  Rدر سطح معنی داری 05/0P< تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    میانگین حداقل غلظت مهار کنندگی عصاره بنه برای ایزوله های بالینی اشرشیا کلی و کاندیدا آلبیکنس به ترتیب برابر 0/1±3/45 و 1/1±7/43 میلی گرم بر میلی لیتر بود. مقایسه حداقل غلظت مهارکنندگی رشد و کشندگی ایزوله های بالینی با سویه استاندارد اشرشیا کلی نیز اختلاف معنی داری نداشت (05/0>p) در صورتی که سویه استاندارد کاندیدا آلبیکنس با ایزوله های بالینی این قارچ تفاوت معنی داری داشتند (001/0<p).

    نتیجه گیری: 

    مطالعه حاضر نشان داد، عصاره آبی برگ گیاه بنه بر روی ایزوله های بالینی اشرشیا کلی و کاندیدا آلبیکنس مورد مطالعه دارای خاصیت بازدارندگی می باشند، لذا این امکان وجود دارد که از عصاره آبی این گیاه به تنهایی و یا با استفاده از سایر داروها برای درمان عفونت های مجاری ادراری و واژینال استفاده نمود.

    کلیدواژگان: کاندیدا آلبیکنس، اشرشیا کلی، گیاه بنه، واژنیت کاندیدیایی، عفونت ادراری
  • امیرمسعود جعفری نوزاد، سید علی معزی بادی*، نازنین حنفی بجد، مطهره برزگر گنجی صفحات 285-290

    سندروم می- ترنر یک گوناگونی آناتومیکی نسبتا ناشایع است که در آن بیماران در اثر انسداد وریدی دچار ترومبوز ورید عمقی (DVT) ایلیوفمورال می شوند. در این سندروم، ورید ایلیاک مشترک چپ در برابر مهره پنجم کمری توسط شریان ایلیاک مشترک سمت راست فشرده می شود. میزان بروز/ شیوع واقعی سندروم می-ترنر به صورت دقیق مشخص نیست، اما بر اساس مطالعات کالبد شکافی و تصویربرداری عروقی، بین 22 تا 32 درصد تخمین زده می شود. با این حال، این تشخیص به ندرت در تشخیص افتراقی های DVT، به ویژه در افرادی با سایر عوامل خطر، در نظر گرفته می شود. این انسداد وریدی ممکن است باعث علایمی مانند ورم پا، واریس، ترومبوز وریدی، زخم استاز وریدی مزمن یا عوارض جدی تر از جمله آمبولی ریه شود. استفاده از ضد انعقادهای سیستمیک به تنهایی برای درمان سندروم می-ترنر ناکارآمد است و رویکردهای تهاجمی تری برای جلوگیری از عود لخته ها لازم است. در این گزارش یک مورد از یک زن 31 ساله را شرح داده ایم که با شکایت درد و تورم پیش رونده اندام تحتانی چپ بدون عوامل برانگیزنده مراجعه کرده بود. با یک رویکرد تشخیصی جامع شامل سونوگرافی داپلر و دیدن ترومبوز در وریدهای ایلیاک خارجی و فمورال چپ و انسداد ورید ایلیاک مشترک چپ در تصاویر ونوگرافی مشخص شد که او مبتلا به سندرم فشردگی ورید ایلیاک است. هنگام مواجهه با ترومبوزهای وریدی یک طرفه به ویژه در گروه های سنی جوان تر، سندروم می-ترنر را نیز باید در تشخیص های افتراقی در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: ترومبوز ورید عمقی، اندام تحتانی، سندرم می- ترنر
|
  • Bamdad Riahi-Zanjani* Pages 185-194

    Screening tests (UDSTs) for the diagnosis of psychoactive drugs can identify drug abuse, improve workplace safety, ensure community health, and play a critical role in therapeutic drug monitoring. Nonetheless, correct interpretation of the results of these tests requires a full awareness of the principles of testing methods, drug kinetics, and various leading causes of false results. Among the advantages of these screening tests (based on the immunoassay technique), we can refer to their high sensitivity in the detection of psychoactive substances, convenience, and cost-effectiveness. Therefore, these kinds of urine drug screening are recommended as the first line of detection in all reliable related guidelines. This method can reliably detect common drug abuse, such as opiates/opioids, amphetamine/methamphetamine, cocaine, cannabinoids, phencyclidine, barbiturates, and benzodiazepines, with high sensitivity. Although the immunoassay technique is sensitive to the presence of drugs/drug metabolites and has relatively good specificity, false negative and positive results may occur in some cases. Therefore, careful attention to proper sample collection methods and tests to determine the integrity nature of the urine sample can identify a wide range of abusers' attempts to produce false negative/positive test results. Finally, unexpected positive test results should be checked with confirmatory methods, such as gas chromatography/mass spectrometry.

    Keywords: Drug abuse, False results, Immunoassay technique, Urine drug screening tests
  • Mohammad Afshar Ghoochani, Mahdjoube Goldani Moghadam*, Pooria Mohazab Torabi Pages 195-206
    Background and Aims

    Herbal mouthwashes can improve the oral mucosal wound healing process. Therefore, this study aimed to compare the effect of aqueous extracts of Malva sylvestris and Malva neglecta leaf with common mouthwashes on the oral mucosal wound healing process.

    Materials and Methods

    In this Lab trial, an incision was made into the buccal mucosa of 36 Wistar rats using a surgical blade to a depth of superficial fascia and length of 5 mm. Then, 0.2% chlorhexidine mouthwash, 10% Malva neglecta, 10% Malva sylvestris, and normal saline were used for rinsing the rats' mouths three times a day in four experimental groups. On the 4th, 7th, and 10th days, three rats from each study group were randomly selected. Incisional biopsies were made and evaluated using an optical microscope regarding the number of inflammatory cells, fibroblasts, collagen density, and the wound healing process. The collected data was analyzed in SPSS software (version 19) using ANOVA and Tukey post hoc tests.

    Results

    Groups treated with M. sylvestris and M. neglecta showed the best statistical, clinical, and microscopic healing results with lower inflammatory cells, and more fibroblasts and collagen density compared to other groups (P<0.001).

    Conclusion

    Based on the results of this study, M. sylvestris and M. neglecta extracts can be used in mouthwashes to accelerate the healing process of oral wounds.

    Keywords: Chlorhexidine, Malva neglecta, Malva sylvestris, Mouth mucosa, Wound healing
  • Halimeh Ajam, Maryam Tehranipour*, Farahnaz Molavi Pages 207-217
    Background and Aims

    Acetaminophen is a common anti-analgesic and antipyretic medication that in high doses leads to liver and kidney necrosis in humans and animals. Phlomis cancellata, from the mint family, is a plant that has antioxidant properties. In the present study, the hepatoprotective effect of Phlomis cancellata hydroalcoholic extract on acetaminophen-induced hepatotoxicity in rats was investigated.

    Materials and Methods

    In this study, 36 male rats were divided into six groups, each including six rats: control group, negative control group, and positive control group (receiving silymarin at a dose of 200 mg/kg) and three experimental groups. All groups, except the control group, were treated with acetaminophen at a dose of 400 mg/kg body weight, and the treatment groups of 1, 2, and 3 received a hydroalcoholic extract of Phlomis cancellata (at 200, 500, and 1,000 mg/kg body weight), respectively. After 24 h, all rats were anesthetized and blood was drawn from the heart to examine albumin and bilirubin, and liver enzymes of (ALP, AST, and ALT). Sections of the liver were removed for histological studies. The collected data was analyzed in Minitab software (version 16). The findings were compared using post hoc Tukey and one-way ANOVA tests.

    Results

    The results indicated that in the treatment and positive control groups, the amount of liver enzymes decreased significantly compared to the negative control group (P<0.001). Histopathologically, necrosis and lymphocytic infiltration were reduced in the groups receiving Phlomis cancellata extract and silymarin.

    Conclusion

    Hydroalcoholic extract of Phlomis cancellata had a protective role in improving acute acetaminophen-induced hepatotoxicity.

    Keywords: Acetaminophen, Antioxidant, Hepatotoxicity, Phlomis cancellata
  • Farzaneh Jasbinia, Majid Hassanpourezatti* Pages 218-228
    Background and Aims

    Fibromyalgia (FM) is a chronic pain syndrome affected by the hippocampal function. Mesenchymal stem cells-conditioned medium (MSC-CMs) has shown antioxidant and neuroprotective potentials in treating various diseases. The present study aimed to investigate the efficacy of MSC-CMs on the thermal treatment of reserpine-induced FM and evaluate the concentration changes of tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) in the hippocampus of rats under these conditions.

    Materials and Methods

    220 g. Animals received reserpine (1 mg/kg) in the FM groups, and subcutaneous injection of normal saline in other groups, once a day for 3 consecutive days. Then, the rats received MSC-CM (0.3 and 0.5 mg/ml protein content, intraperitoneally) once a week for three weeks. The thermal pain threshold of mice was evaluated using tail flick and hot plate tests at the beginning and end of the experiments. TNF-α concentration in the hippocampus was determined by an ELISA kit at the end of the experimental period.

    Results

    The thermal pain threshold of rats in the FM group decreased significantly (P<0.01) in both pain tests compared to that of the control group. A significant increase (P<0.01) was observed in the level of TNF-α in the hippocampus of rats in the FM group compared to that of the control group. Treatment with MSC-CMs significantly reduced reserpine-induced pain and hippocampal TNF-a concentration despite the effect of fresh and conditioned medium on control rats.

    Conclusion

    Treatment with MSC-CMs could control thermal pain in the rat model of reserpine-induced fibromyalgia by controlling the TNF-a level in the hippocampus.

    Keywords: Culture Medium, Hippocampus, Inflammation, Mesenchymal Stem Cells, Pain, Reserpine
  • Mina Jafari, Sedigheh Hosseinpour Delavar*, Hassan Safikhani, Masoomeh Azizi Pages 229-240

    immune system in elderly people. This study aimed to investigate the effect of eight weeks of high-intensity interval training (HIIT) and low-intensity continuous training (LICT) along with Citrus aurantium (CA) extract on tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) and interleukin-6 (IL-6) in soleus muscle tissue of aged female rats.
     

    Materials and Methods

    A total of 42 aged female rats were divided into (1) control (C), (2) LICT, (3) HIIT, (4) LICT+CA, (5) HIIT+CA, (6) CA, and (7) sham (normal-saline) groups. During eight weeks, HIIT was performed with an intensity of 85-90% of maximum speed and LICT with an intensity of 65% of maximum speed for five sessions per week, and 300 mg/kg/day of Citrus aurantium extract was daily intraperitoneally injected. The collected data were analyzed using one-way analysis of variance with Tukey's post hoc statistical tests (P≤ 0.05).

    Results

    TNF-α in LICT (P=0.001), HIIT+CA (P=0.004) and LICT+CA (P=0.007) groups were significantly lower than the C group. In the LICT group, TNF-α was significantly lower than the CA (P=0.001), HIIT (P=0.001), LICT+CA (P=0.02), and HIIT+CA (P=0.014) groups. It was also lower in the LICT+CA (P=0.007) and HIIT+CA (P=0.011) groups than the HIIT group. IL-6 levels in HIIT+CA group were significantly lower than the control group (P=0.02).

    Conclusion

    It seems that the training (continuous and interval) along with CA extract has favorable effect on TNF-α compared to HIIT; however, investigating the mechanism of intensity and type of training as well as different dosage of CA on IL-6 requires further studies.

    Keywords: Aged, Citrus aurantium, Exercise, Inflammation, Soleus Muscle
  • Amir Hosinzadeh, Bahram Abedi*, Lida Moradi Pages 241-251
    Background and Aims

    Diazinon is an organophosphate insecticide that causes oxidative stress. However, physical activity improves the antioxidant status of the heart. The present study aimed to investigate the effect of an eight-week high-intensity interval training (HIIT) on the indices of oxidative stress in the heart tissue in male rats exposed to diazinon.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 24 male Sprague-Dawley rats with a weight of 150 to 200 gm and an average age of eight weeks were randomly divided into three groups )n=8), including 1) control (C), 2) diazinon (D), and 3) HIIT and diazinon (HD). Groups 2 and 3 received diazinon 1.5 mg/kg intraperitoneally for five days a week for eight weeks. Group 3 also underwent HIIT with an intensity of 85% to 110% of VO2max and a speed of 15-25 m/min for eight weeks. After eight weeks, Malondialdehyde (MDA) levels, superoxide dismutase (SOD), and catalase (CAT) gene expression were measured in the heart tissue. Data were analyzed using the SPSS software (version 22) and running the Shapiro-Wilk statistical test, one-way analysis of variance, and Tukey’s post hoc tests. Moreover, a P-value of ≤0.05 was considered significant.

    Results

    The findings showed that diazinon significantly increased MDA (P=0.001) and decreased SOD and CAT (P=0.001) in the heart tissue. On the other hand, HIIT led to a decrease in MDA (P=0.001) and an increase in the antioxidant indices of SOD (P=0.001) and CAT (P=0.01) in the heart tissue of rats exposed to diazinon.

    Conclusion

    It seems that regular HIIT had protective effects against heart tissue damage by diazinon poisoning by reducing oxidative stress indicators and increasing antioxidant activities in the heart tissue.

    Keywords: Diazinon, Heart tissue, High-intensity interval training, Oxidative stress
  • Mahnaz Dehghani, Mehrdad Shariati, Davood Moghadamnia* Pages 252-262
    Background and Aims

    Vitamin D has antioxidant and anti-inflammatory activities. The present study aimed to investigate the protective effect of vitamin D on Luteinizing Hormone (LH), Follicle-Stimulating Hormone (FSH), testosterone hormones and testicular tissue changes induced by methotrexate in adult male rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 30 adult male Wistar rats weighing 230-260 g were divided into six groups (n=5). Control group: They received no extract or solvent, sham group: 1 ml of distilled water as a solvent, treatment group 1: methotrexate (5 mg/kg) (gavage), treatment group 2: vitamin D (1000 IU/kg), treatment group 3: methotrexate (5 mg/kg) + vitamin D (500 IU/kg), and treatment group 4: methotrexate (5 mg/kg) + vitamin D (1000 IU/kg). After 28 days of treatment in the form of gavage, blood was taken directly from the heart to measure the serum concentration of LH, FSH, and testosterone hormones. The testes were removed and tissue changes were examined with hematoxylin-eosin staining. The collected data were analyzed using SPSS (version 18), one-way analysis of variance, and post hoc Tukey's test.

    Results

    In the group receiving methotrexate, the level of testosterone hormone, the number of spermatogonia (P>0.001), spermatocytes (P>0.001), sperm (P>0.001) and Leydig cells (P>0.001) decreased and the serum level of LH (P>0.001) and FSH (P>0.001) increased significantly compared to the control and sham groups. In groups receiving methotrexate + vitamin D, vitamin D was able to compensate for the adverse effects caused by methotrexate.

    Conclusion

    Our results showed that vitamin D could improve LH, FSH, testosterone hormones, and testicular tissue changes induced by methotrexate in adult male rats.

    Keywords: FSH, LH, Methotrexate, Testis, Testosterone, Vitamin D
  • Amir Delshad*, Fereshteh Salimi, Maryam Eslami Pages 263-274
    Background and Aims

    Cadmium (Cd) is a nephrotoxic environmental pollutant, and microRNAs have been recently investigated as potential biomarkers for the diagnosis and pathology study of certain diseases. The present study aimed to determine the protective effect of aerobic physical activity on the changes of mir-21 and mir-146-b in renal tissue caused by cadmium chloride in male rats.

    Materials and Methods

    This experimental study was conducted on 32 healthy adult male Wistar rats with a mean weight of 250±30 grams and an age of 12 weeks. They were randomly assigned to four groups (n=8):   1- control group (C), 2- Exercise group (E), 3- Cadmium chloride group (CC), and 4- Cadmium+exercise group (CE). Aerobic exercises were performed five times a week for five weeks. It was run at a speed of 27 meters per minute with a zero slope for 16 min. During the study period, the rats received the cadmium chloride as gavage (a daily dose of three milligrams per kilogram of body weight diluted with distilled water orally). The mir-21 and mir-146-b were measured by the reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) method. The data were analyzed in SPSS software (version 24) using a one-way analysis of variance and Bonferroni's post hoc test at a significance level of 0.05.

    Results

    The present study demonstrated a significant lower expression of miR-21 (P=0.001) and a higher expression of miR-146-b (P=0.014) in the cadmium group than in the control group. Compared to the control group, aerobic training illustrated a more balanced state through a significant increase in miR-21 gene expression, as well as a significant decrease in miR-146-b.

    Conclusion

    The obtained results indicated that regular moderate-intensity exercise in cadmium-treated rats leads to microRNA secretion regulation associated with renal toxicity.

    Keywords: Aerobic exercise, Cadmium chloride, Mir-21, Mir-146-b, Rat, Renal injury
  • Majid Zare-Bidaki, Farahnaz Ghasemi, Elaheh Allahyari, Mostafa Ashrafipour, Pouria Mohammadparast Tabas, Fatemeh Nikoomanesh* Pages 275-284
    Background and Aims

    Pistacia atlantica is one of the medicinal plants native to Iran and known for its antimicrobial properties. Therefore, the present study aimed to investigate the antibacterial and antifungal effects of the aqueous extract of P. atlantica leaves on clinical isolates of Escherichia coli and Candida albicans in vivo.

    Materials and Methods

    In this descriptive-cross-sectional study, the minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal/ fungicidal concentration (MBC/MFC) of aqueous extract of pistachio leaf were determined on 60 isolates of E. coli and 60 isolates of C. albicans, according to CLSI protocol at concentrations of 0.125-100 mg/ml. The obtained results were analyzed using R software at a significance level of 0.05.

    Results

    The mean minimum inhibitory concentrations of coriander extract for E. coli and C. albicans clinical isolates were obtained at 45.3±1.0 and 43.7±1.1 mg/ml, respectively. The comparison of the minimum concentration of growth inhibitor and lethality of clinical isolates with standard E. coli strain was not significantly different (P=0.65); nonetheless, the standard strains of C. albicans were significantly different from the clinical isolates of this fungus (P<0.001).

    Conclusion

    As evidenced by the results of the present study, the aqueous extract of P. atlantica leaves has inhibitory effects on the clinical isolates of E. coli and C. albicans. Therefore, it is possible to use the aqueous extract of this plant in isolation or in combination with other drugs to treat urinary tract and vaginal infections.

    Keywords: Candida albicans, Escherichia coli, Pistacia atlantica, Urinary Tract Infections, Vulvovaginitis candidiasis
  • AmirMasoud Jafari-Nozad, Seyyed Ali Moezi Bady*, Nazanin Hanafi Bojd, Motahare Barzegar Ganji Pages 285-290

    May-Turner syndrome is a relatively uncommon anatomical variation in which patients develop iliofemoral deep vein thrombosis (DVT) due to venous occlusion. In this syndrome, the left common iliac vein is compressed against the fifth lumbar vertebra by the right common iliac artery. The real incidence/prevalence of May-Turner syndrome is not precisely known, but it is estimated to be between 22 - 32% based on imaging studies. However, this syndrome is hardly ever considered in DVT diagnosis, especially in individuals with other risk factors. This venous occlusion may cause several symptoms such as leg swelling, venous thrombosis, or even more serious complications including pulmonary embolism.  The use of systemic anticoagulants alone is inefficient for the treatment of May-Turner syndrome, and more aggressive approaches are necessary to prevent clots recurrence. In this article, we described a case of a young woman suffering from pain and progressive swelling of the left lower limb without any provoking factors. With a comprehensive diagnostic approach including Doppler ultrasound and seeing a thrombus in the external iliac and left femoral veins and obstruction of the left common iliac vein in the venography images, it was determined that she has iliac vein compression syndrome. When facing unilateral venous thromboses, especially in younger age groups, the differential diagnosis should also consider May-Turner syndrome.

    Keywords: Deep vein thrombosis, lower extremity, May-Turner syndrome